De missie van Topfanz & Nayan: Europese clubs meer merchandising helpen verkopen

“De sportwereld zit nog in de experimenteerfase qua ecommerce”

Een wedstrijd organiseren, partners ontvangen, jouw social media up-to-date houden, … : in een club zijn er vaak meer uitdagingen dan handen. Daarom verschuift merchandising soms naar het achterplan. Nochtans zit er nog veel groeipotentieel in de verkoop van fanartikelen. Daarom slaan Nayan en Topfanz de handen in elkaar: in gesprek met Topfanz verklapt Benny Sintobin (General Manager Nayan) hoe ecommerce voor extra sales zorgt.

Hoe gaan sportclubs op dit moment om met ecommerce?

“Meer en meer jongere managers – opgegroeid als digital native – krijgen de teugels in handen in de sportwereld. Bovendien merken clubs dat hun fans constant online zijn, met de smartphone in de hand. Dat leidt tot een zekere bewustwording in de sportwereld. Maar we zitten duidelijk nog in een experimentele fase. Er duiken overal kleinschalige, toffe projecten op. Die zijn echter nog niet gebaseerd op een langetermijnvisie. Vergelijk de webshops van grote bedrijven bijvoorbeeld eens met online fanshops van buitenlandse topclubs, dan merk je snel dat het voetbal nog een inhaalbeweging moet maken.”

Wat ontbreekt er in de Belgische sportwereld om meer merchandising te verkopen?

“Het succes van ecommerce zit hem in de combinatie van drie factoren. Ten eerste de fanbeleving en de kracht van jouw merk. De eigenheid uitdragen – en zo connecteren met jouw supporters – is één van de kerntaken van elke club. Daarnaast boosten sportieve resultaten jouw verkoop. Maar dat heb je natuurlijk niet in de hand. Een derde factor is het uitrollen van een doordachte ecommerce-strategie.”

 

“Je merkt dat binnen clubs heel wat mensen bezig zijn met die eerste factor, het bouwen van een merk. En met de praktische toepassing ervan, in de vorm van creatieve ideeën en leuke filmpjes. Maar de technische expertise en commerciële drive is minder aanwezig bij de meeste social media-specialisten en copywriters. Nochtans schuilt in ecommerce een enorm groeipotentieel.”

 

“Topfanz en Nayan willen clubs hierin ontzorgen. Samen dekken we de hele keten af: van het ontwikkelen van authentieke producten en het bouwen en onderhouden van de webshop tot het online promoten van producten en de logistieke afhandeling. We kijken naar de competenties die er binnen de club aanwezig zijn, absorberen deze sterke punten en vullen de blinde vlekken in met onze technische kennis. Daarbij werken we grotendeels commissiegedreven.”

Hoe verloopt die online promotie van producten?

“Alles vertrekt vanuit data. CRM-systemen – waarin je relevante informatie over jouw supporters bijhoudt – winnen aan belang. Wie kwam er naar het stadion? Hoeveel pintjes dronk hij? Welke merchandisingartikelen kocht hij afgelopen seizoen? Op basis van alle verzamelde data kan je verschillende profielen fans creëren en gepersonaliseerde acties ontwikkelen. Denk maar aan de lancering van een nieuw shirt bij jouw trouwe shirtkopers, de resale van tickets bij niet-abonnees, … Daarbij zetten we de meest geschikte online kanalen (bv. digitale nieuwsbrieven, Meta, YouTube, Tiktok, WhatsApp, Pinterest, Affiliate Marketing …) en natuurlijk aangepaste creatives in, maar videocontent is king.”

Er bestaan heel wat communicatiekanalen en - technieken. Wat werkt het best in de sport?

“Er tekenen zich drie trends af. Ten eerste werken ‘collabs’ goed. Dat kunnen samenwerkingen met clubiconen zijn. Maar evengoed met mensen die wat verder van de club staan, maar wel geassocieerd zijn jouw doelgroep. Bij Anderlecht kon je dit aflezen aan het succes van de collectie rond Paul Van Himst en de kruisbestuiving met de Brusselse rapper Damso. Op die manier waardeer je een merchandisingitem op tot een ‘collectable’.”

 

“Ten tweede is snelheid cruciaal. Als het je sportief voor de wind gaat, moet je dadelijk merchandising ter beschikking stellen. Want in de euforie vergeet je jouw budget. Mensen die op reis zijn, kopen ook vaak spullen in de emotie van het moment. Schakel dus dadelijk na een bekerwinst, kampioenschap, derby-overwinning, …”

 

“Ten slotte evolueren we naar hyperpersonalisatie. Supporters houden van unieke producten. Vroeger was dat een shirt met simpelweg hun achternaam op. Vandaag wordt dat een koffiemok of telefoonhoesje met een foto van hun favoriete speler.”

> Meer weten? Geef een seintje, dan plannen we een diepgaand gesprek rond ecommerce

Deel dit bericht