Wat als … Merckx en Evenepoel de krachten bundelen?

Olympische wielerkampioen lanceert textielcollectie met Topfanz

Topfanz wil de komende jaren verder groeien. Enerzijds door zich te verdiepen in textiel, anderzijds door het vizier te verbreden richting andere sporten. In de REV-case vloeien beide ambities samen: Veerle Merckx creëerde samen met Olympisch wielerkampioen Remco Evenepoel een heerlijke nieuwe lifestyle-lijn. Dit is het verhaal achter de samenwerking tussen Merckx & Evenepoel. 

Neen. Veerle Merckx is géén familie van Eddy. Ze stamt niet uit een wielerfamilie, maar is wel al van kindsbeen af gebeten door mode. De passie voor textiel leidde haar in het begin van haar carrière richting E5 mode. Daarna kleedde ze zich een tiental jaar in jeans, bij Levis, Lee, … Om ten slotte bij twee bekende Belgische modebedrijven aan de slag te gaan: eerst CKS, daarna ZEB.

Vandaag deelt Veerle haar jarenlange ervaring in textiel ook binnen Topfanz. Het eerste contact kwam tot stand naar aanleiding van een heel bijzonder project: de ontwikkeling van de nieuwe REV-collectie van Remco Evenepoel.

 

Veerle, hoe begin je aan zo’n project?

Veerle Merckx: “In een lifestyle collectie wil je op de proppen komen met een ontwerp dat past bij de bezieler. Daarom probeer je je in te leven in zijn wereld. Bij Remco voel me dadelijk zijn extreme werkethiek op. Elke minuut van de dag staat voor hem in het teken van wielrennen. Zo is de quote ‘strive for perfection’ ontstaan, die terugkwam in de latere designs. Bovendien is Evenepoel een jonge gast, die zelf vaak sportief gekleed gaat. Daarom kozen we ervoor om casual t-shirts, sweatshirts, broeken, kousen en petjes uit te brengen. Kortom, een collectie die Remco zelf ook zou dragen.”

Hoe verloopt het creatieve proces vervolgens?

Veerle Merckx: “Je zoekt naar passende kleurenbeelden, verdiept je in trends en komt tot een moodboard (nvdr. een verzameling van afbeeldingen en kleuren die een bepaalde sfeer weergeven). Als dat moodboard in de smaak valt, put je hier inspiratie uit om concrete ontwerpen te maken.”

 

“In eerste instantie laat je jouw creativiteit de vrije loop en teken je bij wijze van spreken duizend designs uit. Vervolgens selecteerden we met Remco de concrete stijlen, artworks en kleuren. Zo puzzelden we samen de collectie bij elkaar. ”

Hoe ga je daarna van ontwerp tot afgewerkt product?

Veerle Merckx: “Voor de uitvoering hebben we samengewerkt met Stanley/Stella. Het doel is dat de REV-collectie ook in de kledingwinkels komt te liggen. Daarom kozen we voor enkele populaire basiskleuren, zoals zwart. Daarnaast zit er ook een seizoensgebonden tint zoals bordeaux tussen. Vooraleer we effectief lanceren, controleren we uiteraard eerst de stalen en finetunen we indien nodig.”

Dan is het eindelijk zover: de lancering …

Veerle Merckx: “Inderdaad. Daarbij is het belangrijk dat je een fotoshoot professioneel opzet en begeleidt, de juiste modellen kiest en waakt over de styling. Het marketingaspect zelf is in de sportwereld een dankbaar gegeven. Een figuur zoals Remco Evenepoel heeft natuurlijk een enorm peloton online volgers, die je via social media rechtstreeks kan bereiken. En dat geldt evengoed voor bijvoorbeeld voetbalclubs.”

De REV-collectie was jouw eerste stap in de wereld van de sportsmerchandising. Hoe kijk jij hier als fashionista naar?

Veerle Merckx: “De sector evolueert razendsnel. De tijd waarin je enkel schreeuwerige supporterskledij droeg om naar stadion te gaan, ligt duidelijk achter ons. Je ziet meer en meer modieuze items opduiken. Casual textiel dat je dagelijks draagt, op het werk of in het weekend. In mijn eerste weken bij Topfanz sprongen bijvoorbeeld de t-shirts van de goal van de redding van OHL en de Gouden Schoen van Toby Alderweireld me in het oog. Heel subtiel, en dus mooi.

Wat zijn naar jouw gevoel de trends inzake fanwear voor de komende jaren?

Veerle Merckx: “Qua design is dat onmogelijk te voorspellen. Die trends veranderen quasi elk half jaar. Die modegevoeligheid houdt onze job net spannend (lacht). Daarnaast hou je best de technische ontwikkelingen qua stoffen in het oog. Producenten investeren en innoveren veel, waardoor textiel almaar hoogwaardiger wordt.”

 

“Maar de trend die zich natuurlijk het duidelijkst aftekent is duurzaamheid. Er is nieuwe Europese wetgeving op komst, waarbij elk kledingstuk een digitaal paspoort zal krijgen: zo zal je alle gebruikte stoffen kunnen traceren tot op het veld waar ze oorspronkelijk geoogst werden. Ook sporters en sportclubs zullen die standaarden moeten respecteren. Los daarvan schuilen er kansen in recycling en upcycling. Een ploeg die bijvoorbeeld op een haar na de titel mist, kan het kampioenen t-shirt zo een tweede leven geven.” 

Veerle Merckx in vijf persoonlijke vragen

Wat was jouw grootste uitdaging tot hiertoe bij ZEB?

“De Marcel-collectie, die ik van ontwerp tot en met productie mocht uitwerken.”

Hou jij zelf van sport?

“Ik fiets samen met mijn man en houdt van de koers. Via Topfanz gaat nu ook de wereld van het voetbal voor mij open.”

Wat is jouw ultieme sportieve uitdaging?

“Een col in het buitenland bedwingen, met name de Roc du Maroc.”

Welk sportgerelateerd textiel is jou persoonlijk het meest dierbaar?

“Het wielertruitje van EF Education First uit seizoen 2021. Ze noemen het zelf ‘The most compliant cycling jersey’, als knipoog nadat ze een jaar eerder door de UCI op de vinger waren getikt omdat hun Giro-truitje niet volgens de regels ontworpen zou zijn. Als ludiek protest besloten ze daarom om alle afmetingen en regels op dit truitje te printen.

Wat zijn voor jou internationaal de beste voorbeelden qua textiel in de sport?

“Het merk Balr viel me de jongste jaren op. RAPHA ook, omdat ze samenwerken met coole, hippe merken en zelf heel mooie collecties creëren. En het Poulidor-truitje dat Mathieu Vanderpoel een tijdje geleden droeg, mede door het mooie verhaal erachter.”

> Meer weten over onze producten? Vraag hier een catalogus aan

Deel dit bericht