Intellectuele rechten: hoe zet je juridische stappen bij inbreuken?
Merchandising is voor elke sportclub van groot belang. Daarom hou je het gebruik van clubnamen en clublogo’s of foto’s van bekende sporters nauwlettend in de gaten. Want met een doordachte merchandising breng je spelers en supporters bij elkaar, maar … je creëert ook een belangrijke inkomstenbron. Om die te beschermen gelden er onder andere intellectuele rechten. Lees in de gastblog van advocaat Stijn Tutenel hoe je een inbreuk op die rechten best aanpakt.
Stap 1: inventariseer je intellectuele rechten
Vermoed je een inbreuk? Controleer dan eerst of jij wel effectief de eigenaar bent van een zogenaamd intellectuele eigendomsrecht. Daarbij kan het gaan over een of meerdere specifieke intellectuele rechten, zoals het auteursrecht, het merkenrecht of het modellenrecht:
- op originele foto’s en logo’s rust vaak automatisch een auteursrecht, zonder dat voor de bescherming extra stappen moet ondernemen
- om je clubnaam en/of -logo te beschermen, moet je ze eerst registreren als (Benelux, Europees of internationaal) merk
Stap 2: breng de inbreuk op de intellectuele rechten in kaart
In een volgende stap beschrijf je de inbreuk zo correct en gedetailleerd mogelijk:
- Wie begaat de inbreuk?
- Welke recht werd geschonden?
- Wat is de omvang van de inbreuk?
- Hoe lang is deze inbreuk al gaande?
- Welke schade wordt geleden door het onrechtmatig gebruik dat deze derde maakt?
Stap 3: stel de inbreukmakende partij (schriftelijk) in gebreke en maan hem aan om de inbreuk stop te zetten
Heb je de inbreuk in kaart gebracht? Neem dan zo snel mogelijk actie en zorg dat je die later kan bewijzen. Stuur de tegenpartij daarom een schriftelijke ingebrekestelling waarin je de inbreuk op jouw rechten beschrijft en aanmaant om ze onmiddellijk stop te zetten.
Voor de wet volstaat een eenvoudig schrijven — eventueel per mail. Maar om de bewijskracht te vergroten, is het beter om de brief te laten opstellen door een advocaat en hem (ook) aangetekend te verzenden. Daarmee geef je aan de inbreuk ernstig te nemen.
Vermeld in die brief het bedrag van de schadevergoeding. Baseer je daarvoor op:
- de gederfde winst — de inkomsten die je bent misgelopen door de inbreukmakende activiteiten
- het geleden verlies — de reputatie- en imagoschade en de kosten voor de opsporing, vaststelling en stopzetting van de inbreuk