Eindelijk: een inhaakkalender op maat van een voetbalclub

23/04/2021

In de aanloop naar een wedstrijd stuur je scouts vooruit. Komt het gevaar van de flanken? En op welke back zetten we best druk? Op basis van hun analyse stippelt de trainer een strategie uit.Voor een fanshop geldt een gelijkaardig principe: met een inhaakkalender maak je als voetbalclub een inschatting van het volgende (verkoop)seizoen. Als je vooraf de belangrijke data kent, kan je daar op inspelen met de juiste campagnes en originele acties. Ben jij al klaar voor volgend seizoen? Topfanz helpt je graag klaarstomen. 

Het huidige seizoen moet nog tot zijn hoogtepunt komen. Maar toch blikken wij – merchandisers – al vooruit naar de volgende competitie. Het is te zeggen, dit is het ideale moment om je te buigen over jouw merchandisingstrategie voor volgend jaar. En daarbij reikt Topfanz je graag de hand. Hoe? Met een inhaakkalender waarop je nu al de belangrijke data voor 2021-2022 vindt.

Mix van ernstige en ludieke items

De inhaakkalender van Topfanz is bruikbaar voor grote en kleine clubs. Hij biedt houvast om jouw merchandisingstrategie efficiënt te organiseren. Want via de kalender krijg je suggesties over de manier waarop je specifieke artikelen in de kijker zet bij belangrijke momenten (bv. de start van het seizoen). Maar je vindt er evengoed ludieke suggesties, bijvoorbeeld om je baby-gerelateerde artikelen in de spotlights te zetten bij volle maan. Want die doet het aantal geboortes pieken, toch?

Inhaakkalender zorgt voor animo op stille momenten

De inhaakkalender helpt je bovendien om te anticiperen op ‘stille momenten’. Tijdens de winter en de zomer zijn er een aantal weken waarop de competitie stilligt. Maar het gebrek aan actie op de grasmat hoeft jouw fanshop niet plat te leggen. Integendeel, net dan kan je fanbeleving creëren. Door clubiconen uit te nodigen in je fanshop bijvoorbeeld? Of door een campagne te plannen met exclusieve en schaarse producten.

Marketing is gebaseerd op vooruitdenken

Sommige clubs zijn nu al heel sterk bezig met hun marketing. Laat hun voorbeeld inspirerend werken om een stabiele regelmaat in je strategie te krijgen. Leg die vast in jouw evenwichtige kalender. Want dat loont, ongeacht je fanshop groot of klein is. Bij een grote club is er voldoende informatie om wekelijks een nieuwe campagne te voeren. Maar als je ook als kleinere club vooruitdenkt, kan een stabiele tred tegen een lager toerental aanhouden. Zolang je maar authentiek blijft tegenover je eigen clubwaarden en -geschiedenis.

Kruid je kalender met clubspecifieke momenten

De kalender is in principe voor elke voetbalclub hetzelfde. We trappen de competitie samen af, beginnen op hetzelfde moment aan de playoffs en weten op de dag van de finale wie de beker pakt. Daarnaast kan je jouw inhaakkalender echter kruiden door er historische data uit de clubgeschiedenis in op te nemen.
 
In de kalender van KV Mechelen bijvoorbeeld, staat 11 mei met gouden letters genoteerd. Want in 1988 wonnen ze op die dag de Europacup II. Maar ook een stichtingsdatum, een verjaardag van een clubheld of ‘de x-ste wedstrijd van een speler in de Pro League’ kan aanleiding zijn voor een welgemikte campagne. Kortom, een inhaakkalender biedt stof tot nadenken.

“Inhaakkalender is mix van vaste en onvoorziene momenten”

Samen met Topfanz legde Gauthier Vervaeke (Merchandise & E-commerce Manager van Club Brugge), eerst zijn oor te luisteren bij de supporters. Op basis daarvan kwam er een inhaakkalender tot stand: “Daarin werken we toe naar een aantal vaste momenten, zoals ‘terug naar school’, Sinterklaas, Nieuwjaar en Pasen”, vertelt Gauthier. “13 november 2021 staat sowieso met stip genoteerd. Want dan vieren we onze 130ste verjaardag, en die willen we op een originele manier met de fans vieren. Daarnaast spelen we natuurlijk ook in op sportieve hoogtepunten die je niet kan voorzien (play-offs, beker- of Europees voetbal).”
 
Zo’n merchandisingstrategie geeft Gauthier gemoedsrust: “Door op voorhand onze planning voor het volgende seizoen te overdenken, kan je jouw aankopen en de bijhorende communicatie overzichtelijk plannen.”

Neem contact op om samen jouw merchandisingstrategie voor volgend seizoen uit te werken

Deel dit bericht