Nostalgie werkt (zeker in deze tijden)

23/04/2021

Nostalgie speelt een belangrijk rol in de sport. We genieten massaal van de afleveringen van Belga Sport, diepen al eens stiekem een oud voetbalshirt uit onze kleerkast of bladeren mijmerend door een Panini-album uit vervlogen tijden. Ook jouw fans kijken graag terug op de successen uit het verleden. Zeker in deze onzekere coronatijden, waarin we ons optrekken aan fijne herinneringen. Daarom trekken we ook bij Topfanz de nostalgische kaart en sluiten we een samenwerking af met COPA. Naar aanleiding daarvan blikken we graag terug op enkele brandend actuele cases … met wortels in een mooi verleden.

Supporters tonen ‘Clubtrouw’ met retroshirt

Dit seizoen maakten de corona-maatregelen het de fans onmogelijk om naar het stadion te komen. Toen Club Brugge nadacht over een mogelijke compensatie, ontstond het idee om een exclusief shirt te ontwerpen. Eentje dat je nergens anders kan kopen, waardoor het symbool staat voor de clubtrouw – of moeten we Clubtrouw zeggen? – van de abonnee.
 
De Club Brugge-abonnees konden – naast dit collector’s item – nog kiezen uit twee andere compensaties. En toch kozen maar liefst 5500 fans resoluut voor het shirt. COPA ging aan de slag met het ontwerp en de productie. En Topfanz gaan aan de slag met e verpakking, verzending en opvolging.

Retro fanartikel voor drie legendes

Ook andere clubs ontdekten het voorbije jaar de kracht van een retro fanartikel:
  • Voor Anderlecht produceerde COPA een retro truitje van slangenmens Rob Rensenbrink. Een jaar na zijn overlijden, is zijn nagedachtenis nog sterk aanwezig bij de fans. Want er liepen al 1000 pre-orders binnen.
  • Bij KV Mechelen lopen de voorbereidingen voor een retro truitje van cultheld Lei Clijsters.
  • En Beerschot zette een een-tweetje op voor een shirt van de legendarische dribbelkont Juan Lozano.
Stuk voor stuk aanwijzingen dat er vraag is naar een uniek retro fanartikel.

De service zoals jouw fanshop ze nodig heeft

De COPA-cases hierboven gaan uit van een totaalconcept: van voorbereiding en promotie tot aankoop, levering en opvolging. Heb je enkel een deelservice nodig, kan dat ook. Neem de opdracht voor de fanclub van de Rode Duivels, bijvoorbeeld. Voor 10.000 duivelliefhebbers stelden we een fanbox samen, met daarin onder andere een lidkaart, een sjaal en pins. Sommige van die producten kwamen via Topfanz, andere via andere leveranciers. Voor onze logistieke service maakt dat geen verschil.

Topfanz en COPA: een trefzeker spitsenkoppel

Osin Peltenburg (Marketing, Communication & Partnership Manager bij COPA merkt dat de interesse voor retro-shirts de jongste jaren zienderogen toeneemt: “Of het nu gaat om een speler uit de jaren ’90 of een legendarisch moment uit de sixties: retro-shirts vallen in de smaak. Bovendien dragen mensen ze op verschillende momenten. Niet alleen in of rond een voetbalstadion, maar evengoed in hun vrije tijd.”
 
COPA wil de Belgische voetbalclubs helpen om de trots over de eigen geschiedenis uit te dragen. Daarom sloot het een samenwerking af met Topfanz: “Een tijdje geleden leerden we Topfanz kennen als een gevestigde merchandisingexpert, met een diepgaande kennis over het Belgische voetbal. Daarom sloegen we de handen in elkaar. Onze complementaire activiteiten leidden al meteen tot enkele mooie projecten. De komende tijd gaan we graag verder op dit elan.”

Ook een retro fanartikel ontwikkelen?

Neem contact op, dan duiken we samen in het verleden

Deel dit bericht