Gianni Van der Jeugd (RSCA): “Op termijn wordt Topfanz het verlengde van ons interne merchandisingteam”

Recordkampioen Anderlecht trekt Brusselse klasse door in merchandising

Er waait een nieuwe wind bij RSC Anderlecht. Niet alleen op het veld en in de bestuurskamer, ook in de marketing & merchandisingstrategie van paars-wit. Wie Anderlecht zegt, denkt aan ‘Brussel’ en ‘champagnevoetbal’. En dat gevoel trekt het voetbalinstituut door in haar merchandisingstrategie. Om die ambitie tot een goed eind te brengen, gaat de recordkampioen in zee met de fanconsultants van Topfanz. Merchandising Manager Gianni Van der Jeugd onthult graag de ambitieuze plannen.

Wat is de filosofie achter de nieuwe merchandisingstrategie bij Anderlecht?

Gianni Van der Jeugd: “Anderlecht is een traditieclub die staat voor champagnevoetbal. Onze slogan ‘As A Champion’ vat die doelstelling krachtig samen: we zijn een traditieclub met een klassevol verleden. Die klasse verweven we bewust in de keuze en het design van al onze producten. Ze krijgen – telkens opnieuw – een zo ‘classy’ mogelijke look.”

Hoe weerspiegelt die nieuwe strategie zich in het Anderlecht-productaanbod?

Gianni Van der Jeugd: “Anderlecht wil z’n fans een breed en compleet productaanbod aanbieden. Natuurlijk begint alles bij de ontwikkeling van een brede teamwear-collectie. Het complementaire casual poductaanbod – gericht op verschillende doelgroepen – helpt om RSCA op te tillen tot een echt ‘lifestylemerk’. Daarnaast liggen we constant op vinkenslag en blijven we alert voor de recentste trends in merchandising.

Jullie zijn een volbloed Brusselse club. Hoe trekken jullie die identiteit door in de fanbeleving?

Gianni Van der Jeugd: “Van oudsher vind je Anderlecht-supporters in elke uithoek van het land. Maar onze wortels liggen natuurlijk in de hoofdstad. Daarom prijkt op elk wedstrijdshirt de originele Brusselse Iris. En op het thuisshirt herken je zelfs de skyline van de Europese hoofdstad. Op die manier tonen we de verbondenheid tussen de club en de Brusselaars en versterken we onze identiteit.”

Anderlecht ging recent in zee met Topfanz als merchandisingpartner. Vanwaar die keuze?

Gianni Van der Jeugd: “Topfanz biedt een 360°-service voor alle facetten van merchandising. Door alles toe te vertrouwen aan één partner, creëer je een uniforme en gestroomlijnde strategie doorheen de hele keten. Vroeger hadden we goeie, maar losse ideeën. Omdat we opgeslorpt waren door operationele beslommeringen, holden we echter regelmatig achter de feiten aan. Topfanz bundelt de Anderlecht-ideeën in een globale strategie en strakke timing. Daardoor werken we nu een stuk pro-actiever.
 

Hoe vertalen jullie die merchandisingstrategie in de praktijk?

Gianni Van der Jeugd: “Een strategie staat of valt met praktische uitvoering. Sinds kort neemt Topfanz de operationele opvolging op vlak van marketing, productaankoop en logistiek voor z’n rekening. Op die manier kunnen mijn collega’s en ikzelf ons focussen op de commerciële processen, zonder te verdrinken in praktische uitdagingen:
  • De logistieke processen zijn vaak een bottleneck in je merchandisingbeleid. Sinds de komst van Topfanz hoeven we ons hier geen zorgen meer over te maken. Hun uitgebreide ervaring garandeert een flexibele en snelle afhandeling.
  • Daarnaast gidsen Gilles en Jo ons via hun uitgebreide netwerk vlot door de jungle van potentiële leveranciers, zodat we producten aankopen met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  • Ten slotte ondersteunen de fanconsultants van Topfanz onze marketing. Ondanks de prille samenwerking, lijkt het alsof ze ons al jaren kennen. De allereerste productvoorstellen waren quasi direct spot on qua design. Tijdens de zomermaanden bouwden we bovendien een nagelnieuwe webshop.”

Wat waren jullie uitgangspunten voor de nieuwe Anderlecht-webshop?

Gianni Van der Jeugd: “De Anderlecht-webshop moest de clubwaarden uitstralen, er goed uitzien en klantvriendelijk zijn. Onze nieuwe webshop laat toe producten en acties snel te lanceren — volledig in eigen beheer. Stel dat we de eerstvolgende topwedstrijd thuis winnen: dan zijn we in staat om daar meteen op in te spelen, nog voor het laatste fluitsignaal klinkt. Die dynamiek en flexibiliteit is de toekomst van e-commerce.

Hoe reageerden jullie fans?

“De eerste reacties zijn positief. Zelfs in dit lastige coronatijdperk kunnen we mooie adelbrieven voorleggen. Daarmee leggen we de basis voor de toekomst. Op termijn wordt Topfanz het verlengde van ons interne merchandisingteam. We willen samen een succesverhaal schrijven, onder andere door onze producten te verdelen via een eigen retailnetwerk met externe verkooppunten.”