Interview met David Hamal (KRC Genk)

Merchandising voor kampioenen

It’s that time of the year again… de voorbereiding. Beter gekend als die zwoele zomermaanden waarin voetballers liters zweet laten en trouwe supporters vol verwachting de eerste oefenmatchen bijwonen. Zelfs al is dat op het veld van de lokale derdeprovincialer, met een plastic bekertje in de hand. Wij vullen het concept ‘voorbereiding’ op onze manier in: in de aanloop naar de competitiestart sprak Topfanz met David Hamal, verantwoordelijke voor de fanshop en de merchandise bij landskampioen KRC Genk.

David, wat waren jullie best verkochte producten in het voorbije kampioenenjaar?

David Hamal: “Je hebt uiteraard de klassiekers, die altijd bovendrijven in merchandising. Denk maar aan sjaals, mutsen en petten. Maar de jongste jaren bouwden we ons assortiment verder uit. Ondertussen telt onze collectie meer dan 250 verschillende items. Daarbij zitten soms verrassende items: denk maar aan een luxe fleece deken, een kussen voor stadionzitjes of het Pro Cup gezelschapsspel, die het voorbije jaar in de smaak vielen bij onze supporters.”

 

Hoe organiseren jullie de merchandising van KRC Genk?

David Hamal: “Als club bundelen we liefst zoveel mogelijk bestellingen bij één leverancier. Dat is nu eenmaal de meest efficiënte manier van werken. Het is best mogelijk dat je wat eurocenten kan besparen door rechtstreeks contact te zoeken met fabrikanten. Maar dat weegt niet op tegen het feit dat je dan zelf instaat voor het onderhouden van die (losse) contacten, de import- en douaneformaliteiten… De ‘all-in-one’ aanpak werkt voor ons perfect.”

“We gingen in zee met Topfanz omdat we bij voorkeur samenwerken met Limburgse bedrijven. Maar dat is uiteraard niet de enige reden. Ik waardeer vooral het nauwe persoonlijke contact en de snelle en juiste afhandeling van vragen. Bovendien speurt Topfanz voor ons constant de wereldwijde markt af, op zoek naar nieuwe producten en opportuniteiten. De nieuwe pistes worden meerdere keren per jaar gebriefd, vaak aan de hand van samples in onze huisstijl. Zo wordt een idee dadelijk tastbaar.”

Als je terugblikt op de voorbije jaren, welk moment is je dan het meest bijgebleven?

David Hamal: “Bij de kerstwedstrijd in 2018 schonken we elke supporter een sjaaltje bij het betreden van het stadion. Het ging maar liefst om 22.000 stuks. Uiteraard was het heel belangrijk dat de sjaaltjes ook effectief beschikbaar waren op de wedstrijddag. In die periode waren er echter om de haverklap wilde stakingen bij de bagageafhandelaar op de luchthaven in Zaventem. Het gevolg? De pallets stonden in een magazijn geblokkeerd en werden niet vrijgegeven voor levering. Dankzij de contacten van Topfanz kregen onze sjaals gelukkig prioriteit bij het uitleveren, zodat ze toch nog op tijd in de Luminus Arena arriveerden.”

Tot slot, als je Topfanz zou vergelijken met een voetballer, wie zou dat dan zijn?

David Hamal: “Dan denk ik spontaan aan de topspits uit onze kampioenenploeg, Mbwana Ally Samatta. Een hardwerkende speler die altijd het belang van de ploeg (lees: klant) vooropstelt. Iemand die scoort wanneer het moet en razendsnel beslist in bepalende fases.”