Antwerp installeert eerste merchandise-automaten van het land

18/01/2022

Als Mozes niet naar de berg gaat, komt de berg wel naar Mozes. Dat is het idee achter de 7 splinternieuwe merchandise-automaten in de Tribune 4 van het Bosuil-stadion. Op die manier zet The Great Old een nieuwe stap inzake fanbeleving. “De automaten zijn een aanvulling op onze traditionele fanshop. Tijdens wedstrijden – of wanneer de fanshop gesloten is – kunnen supporters hier terecht voor een vlotte (impuls)aankoop”, vertelt merchandisingverantwoordelijke Sofie Spinnoy.

Aan het begin van dit seizoen ging de nieuwe Tribune 4 van het Bosuil-stadion open. Met haar team zorgt Sofie Spinnoy er voor zoveel mogelijk sfeer, zodat de hondstrouwe achterban de nieuwe plek in het hart kan sluiten: “Daarom willen we de fanartikelen graag zo bereikbaar mogelijk maken. Maar als je naar Tribune 4 gaat, ben je relatief ver van de fanshop in Tribune 1. Dankzij de 7 nieuwe merchandise-automaten brengen we (een deel van) ons aanbod tot bij de fans.”

Merchandise-automaten in een handomdraai

Met dit idee ging Sofie Spinnoy meteen aan de slag: “We vonden een automaten-expert die sinds 2003 verkooppunten voor verschillende producten levert. Daarom konden ze snel met een oplossing op de proppen komen voor onze geautomatiseerde merchandising. Tenminste, zolang we die producten in het juiste kartonnen doosje verpakken. Want de automaten kunnen alleen verpakte artikelen ‘vooruit duwen’.”

Productselectie in functie van het ‘Belgische weer’

Samen met Topfanz maakte Sofie Spinnoy vervolgens een productselectie: “Ons oog viel op kleine en middelgrote producten die mensen zich makkelijk aanschaffen in de context van een wedstrijd. Vaak zijn deze merchandising-artikelen gerelateerd aan de weersomstandigheden. In de wintermaanden bevat onze automaat vooral mutsen, handschoenen en sjaals. Maar we weten dat ook sleutelhangers in de smaak vallen bij fans. De bedoeling is om een doordachte rotatie in de productselectie te steken. In de warmere zomermaanden bieden we bijvoorbeeld zonnebrillen en petjes aan. Of … poncho’s, voor het geval er een plotse stortbui over de Bosuil trekt.”

Van extra tribune tot Wijnegem Shopping Center

Tijdens deze woelige coronajaren is het moeilijk om prognoses te maken. Maar op termijn is Sofie Spinnoy overtuigd van het potentieel van de merchandising-automaten: “Als we het stadion verder vernieuwen, kunnen we extra automaten toevoegen in andere tribunes. We kunnen er ook eentje outdoor aan de fanshop zetten. Dat biedt een alternatief voor fans die de Bosuil bezoeken terwijl de fysieke fanshop gesloten is. Op die manier kan iedereen toch een aandenken meenemen. Want stel je maar eens voor dat iemand vanuit het buitenland naar Deurne afzakt, om dan voor een gesloten deur te staan … Onze horizon reikt echter verder dan het stadion. Wie weet installeren we onze automaten bijvoorbeeld in het naburige Wijnegem Shopping Center of op andere veelbezochte plekken in Antwerpen?”

De mening van Jo: “Merchandise-automaten vergemakkelijken impulsaankopen”

Want vindt Jo Appeltans, zaakvoerder van Topfanz en gepokt en gemazeld in de wereld van fanbeleving, eigenlijk van deze innovatie? “Dit initiatief biedt veel nieuwe mogelijkheden. Als club spaar je de nodige (personeels)kosten uit, omdat je een dergelijke installatie niet hoeft te bemannen. Want de automaat handelt verkopen zelfstandig af. Tegelijk kan je snel inspelen op specifieke omstandigheden, waarbij je tijdens de wedstrijd nieuwe producten toevoegt voor verkoop na het laatste fluitsignaal. Denk bijvoorbeeld aan memorabilia na een bekerfinale. En ten slotte vergroot je afzetmarkt en visibiliteit aanzienlijk als je de automaten op strategische plekken in de stad plaatst.”

Topfanz volgt trends in fanbeleving op de voet. Daarom ondersteunen we ook binnen- en buitenlandse clubs die werk willen maken van automatisering. Van merchandise-automaten tot voorverpakte artikelen: samen werken we een oplossing op maat uit.

Ontdek de meerwaarde van merchandise-automaten

Deel dit bericht