Gauthier Vervaeke zorgt met veel ‘sweat’ voor ‘glory’ in Club Brugge Shop

De 10 geheimen achter het merchandisingsucces van Club Brugge

06/04/2022

No sweat, no glory, zo klinken de blauw-zwarte idealen. Gauthier Vervaeke (hoofd merchandising en e-commerce bij Club Brugge) trekt dit motto ook naast het veld door. Met veel sweat zorgde hij tijdens het coronaseizoen 2020/2021 voor rust en glory in de verkoopcijfers van de fanshop. Hoe zijn team daarin slaagde? Dat vat Gauthier samen in tien tips.

1. Leer uit gesprekken
met andere clubs en bedrijven

Durf uitreiken naar andere organisaties. In binnen- als buitenland. En zowel binnen als buiten het voetbal. Zelfs al lijkt de club die je aanspreekt te groot, als je de hand uitsteekt is de kans reëel dat je effectief reactie krijgt.

2. Bouw een community
voor je ‘merchandise fanatics’

Laat je eigen community mee beslissen over je merchandising. Tegenwoordig kan dat vrij eenvoudig, bijvoorbeeld via polls op je sociale media. Zo achterhaal je vooraf of er interesse bestaat voor een product en creëer je een gevoel van inspraak bij je fans.

3. Spreid je nieuwe collecties
en items

Door (twee)wekelijks een nieuw fanartikel te lanceren, blijf je vernieuwend. Zo heb je ook telkens iets te vertellen in jouw nieuwsbrief of op social media. Dat is efficiënter dan al je kruit meteen te verschieten bij de competitiestart.

4. Begin je aankoopproces
6 maanden voor de lancering

Een efficiënt aankoopproces is key. Begin op tijd en vertrouw op je clubspecifieke inhaakkalender. Zo heb je een comfortabele buffer wanneer bijvoorbeeld een levering stropt. Bovendien ben je geruster, omdat je alle belangrijke momenten gecoverd hebt.

5. Focus op je topproducten

Wedstrijdshirts zorgen in de Club Brugge Shop voor 60% van de omzet. Daarom loont het om voortdurend campagnes voor je shirts te laten lopen. En via retargeting kan je fans die alleen een shirt kochten vervolgens motiveren om bijvoorbeeld een bijhorend broekje te bestellen.

6. Koop aan binnen een thema
of campagne

Verandering van spijs doet eten. Ga daarom verder dan één product uit een bepaalde niche. Denk je eraan om bijvoorbeeld een hondenleiband aan te bieden? Onderzoek dan tegelijk of je ook een hondenmand en drinkbak in het thema van je club kan aankopen.

7. Experimenteer met
kleuren

Durf onderzoeken hoe ver je buiten de typische clubkleuren kan treden. Met respect natuurlijk, want die clubkleuren zijn heilig. Maar door een casual collectie uit te brengen – in subtielere tinten – geef je fans de kans om hun clubliefde ook op formelere plekken uit te dragen.

8. Werk met koude en warme zones in je fanshop

De producten die je fans sowieso willen, zet je best in een koude zone (achteraan je winkel). Onderweg daar naartoe doorkruisen ze je warme zone, met producten waar je als fan niet actief naar zoekt. Zo groeit de kans op impulsaankopen aanzienlijk.

9. Durf te knokken voor je plaats binnen de club

In veel clubs combineren medewerkers de merchandising met ticketing of customer service. Promoveer fanbeleving liever vanuit dat figuurlijke achterkamertje naar een zelfstandige entiteit. En knok daarbij voor voldoende budget en mankracht. Het loont!

10. Drie punten zijn de beste korting

Je marketing mag nog zo tof zijn … na een nederlaag van je club, verkoop je minder. En dat is logisch. Want fanbeleving surft op emotie. Daarom houden we genoeg flexibiliteit in de Club Brugge Shop om in te spelen op winst of verlies.

Laat je inspireren door het succes van de Club Brugge Shop

Deel dit bericht