De trends in voetbal merchandise voor 2018

02/02/2018

2018 komt met rasse schreden dichterbij. Voor ons bedrijf een heel interessant jaar met het WK voetbal. Traditioneel zijn de WK’s en EK’s evenementen waarbij een grote groep mensen veranderen van voetballeken in heel fanatieke supporters, om na het tornooi opnieuw verder te gaan in 23 maanden van een voetballoos bestaan. Tijdens die ene maand dost die groep zich uit in de meest kleurrijke outfits. Vaak zelfs meer dan de fans van de voetbalclubs, die jarenlang trouw naar alle wedstrijden van hun club gaan.

Zo’n nieuwe groep klanten is leuk, maar uiteraard zijn wij meer geïnteresseerd in de fans die heel het seizoen lang hun favoriete clubs volgen. Die laatste groep verwacht van hun club dat er elk jaar een uitgebreid en divers aanbod van fanartikelen wordt aangeboden. Net zoals in elke sector moet er vaak vernieuwd worden, ingespeeld worden op de nieuwste trends, en uiteraard moet alles snel gaan. Dat zijn challenges die we graag oppakken.

In onze iets meer dan 5 jaar ervaring (meer dan 10 als je de jaren als fanshop medewerker meetelt) hebben we geleerd om in te spelen op die trends. We hebben er vertrouwen in dat we een goed beeld hebben van waar sport merchandise, en met name voetbal merchandise, de volgende jaren naartoe gaat. We lijst daarom hier een aantal trends op.

De belangrijkste is zonder twijfel de per stuk gepersonaliseerde artikelen. Supporters kunnen al jaren het truitje van hun favoriete club kopen en daar een naam en nummer op laten bedrukken. Dat is vaak de naam van een favoriete speler, maar kan ook hun eigen naam zijn tot zelfs een ludieke naam. Maar daar stopt het meestal, andere artikelen kunnen enkel kant-en-klaar worden aangekocht. Maar wat als je een persoonlijke touch kon toevoegen aan kussens, mokken, GSM hoesjes en zoveel andere producten?

We geloven dat meer en meer clubs dit gaan aanbieden. De apparatuur om dit te kunnen maken is duur, neemt veel plaats in en vereist een zekere technische kennis. Daarom zullen deze artikelen niet worden aangeboden in de fysieke shop, maar wel via de webshop en via een derde partij die alles rechtstreeks verstuurt naar de eindklant. Je ziet het al bij de hele grote Europese en Amerikaanse sportclubs, maar binnenkort kunnen kleinere clubs dit ook.

We hebben het over de webshop, wat meteen ons meteen bij de tweede trend brengt. Op het eerste zich is het verrassend dat de online verkoop bij kleinere clubs eerder marginaal is. Dit komt omdat een fanartikel heel vaak een impulsaankoop is, die men doet in de fysieke fanshop van de club. Nochtans is het openhouden van een winkel, zeker buiten de wedstrijddagen, een dure aangelegenheid waar veel clubs liever op zouden besparen. Een goed gerunde webshop neemt veel minder kosten in beslag. Daarom gaan clubs de webshop meer en meer promoten, met speciale acties, maar ook met artikelen die enkel op de webshop verkrijgbaar zijn, zoals de eerdere genoemde gepersonaliseerde artikelen.

Een derde trend die we zien zijn de veilingen. Opnieuw is dit een online fenomeen. Een gehandtekende schoen, de bal waarmee een winnend doelpunt gemaakt werd of een retro truitje uit de jaren ’80, het kan allemaal. In het voetbal zijn er heel veel verzamelaars en die hebben vaak een groot budget over voor deze artikelen. Het hoeft echter niet over de opbrengst te gaan, die kan naar een goed doel gaan. Maar het creëert leuke content voor de sociale media, en het zorgt voor betrokkenheid met de fans.

De laatste trend die we willen bespreken is het inspelen op momenten. Dit gaat niet over het inspelen op hypes, zoals de fidget spinners dit jaar, maar over memorabele momenten bij de club. Het openen van een nieuw stadion, het aantrekken van een topspeler, het winnen van een bekerfinale, of tragischer, het overlijden van een ex-speler. Een concreet voorbeeld? In het seizoen 2015-2016 stopte de doelman van KV Mechelen Jean-François Gillet 3 strafschoppen in de wedstrijd tegen Anderlecht. Uiteraard een heel zelden geziene prestatie. Wij brachten daarop een aantal t-shirts uit ter herdenking van deze memorabele dag, en die verkochten als zoete broodjes!

Op zoek om tips om de verkoop van de fanartikelen te verhogen? Zijn jullie fans niet helemaal tevreden? Neem dan snel contact op en wij helpen jullie graag met het juiste advies.

Deel dit bericht

topfanz_logo_beeld.png

Klaar om de fanbeleving in jouw club naar een hoger niveau te tillen?