Geslaagde tweede editie Topfanz-event voor merchandisingprofessionals

Een duurzame invalshoek op merchandising tijdens de extra dag van het jaar

29/03/2024

Exact één maand geleden, op donderdag 29 Februari 2024, verzamelden een 40-tal professionals uit de Belgische & Nederlandse merchandisingsector voor de tweede editie van het jaarlijkse Topfanz-event. Gehost door Topfanz-partner Stanley/Stella en gemodereerd door de gerenommeerde voetbaljournalist Stef Wijnants namen Topfanz en haar (internationale) gastsprekers de aanwezigen mee in de wereld van duurzaamheid en merchandising.

Jean Chabert (CEO) & Andrea Michielin (Head of Dealerships), Stanley/Stella

“Welkom aanwezigen, en welkom Topfanz als nieuwste official dealer in ons netwerk”

CEO Jean Chabert trapte het event in stijl af door zijn welkomstwoord en aankondiging dat Topfanz per 1/3/2024 een official dealer wordt van Stanley/Stella. Na de overhandiging van het officiële kenteken, gaf hij het woord aan Andrea Michielin die als head of dealerships in een kort interview kwam toelichten hoe ST/ST zich vandaag positioneert als merk in het topsegment van de ready2print markt met een zeer bewuste strategie om simpliciteit én kwaliteit uit te stralen en zo een onderscheid te maken met andere spelers. De uitmuntende kwaliteit vormt samen met een uitgekiemde duurzaamheidsstrategie de USP-tandem van Stanley/Stella en vanaf heden dus ook van de textiel-afdeling van Topfanz.

> Lees hier meer hoe Stanley/Stella & Topfanz samen inzetten op duurzaam printondemand-textiel

Michel Hublet, Head of Sustainability, Stanley/Stella

“Stanley/Stella is de meest duurzame ready-to-print fabrikant, dankzij de GOTS-certificering en onze constante inspanningen om dit te bewerkstelligen”

Tweehonderd medewerkers in totaal telt Stanley/Stella, en meer dan 10 ervan werken dedicated fulltime op duurzaamheid, het geeft een indicatie over de energie en moeite die ST/ST steekt in de opvolging van dit verhaal. Een uitgekiend meerjarige strategie werd gekoppeld aan “continuous monitoring” ofwel dagdagelijks management in 3 grote domeinen: Environment (natuur), Social (mensen) en Governance (regelgeving), met elk hun eigen initiatieven zoals kinderopvang voor de arbeiders in de productiefaciliteiten (social), constante monitoring van de carbon footprint van de volledige supply chain (environment) en het behalen én behouden van maar liefst 5 eco-certificeringen met als uitschieter het GOTS-certificaat, de hoogste standaard tussen de duurzaamheidslabels (governance).

Rocio Ruiz Berdejo, Marketing Director Forever GREEN – Real Betis

“Duurzaamheid als commerciële USP”

2 voetbalclubs in 1 stad zorgt naast een sportieve strijd ook om een strijd voor de grootste fanbase, zowel in het Venetië van het Noorden als in het zuiden van Spanje. Als je concurrent historisch het betere team heeft en daarenboven de recordwinnaar van de Europa League is van het voorbije deccenium wordt het er niet makkelijker op, daar kan Real Betis van meespreken. Daarom besloten ze het een aantal jaar terug over een andere boeg te gooien. “We speelden reeds in het groen-wit, de ideale clubkleuren. En toen we in 2019 mee instapten in het programma “climate neutral now” van de verenigde naties ging de bal helemaal aan het rollen. Doordachte duurzame keuzes maken in het dagelijkse management van de club werd steeds prominenter en met de oprichting van Forever Green in 2020 waren we helemaal vertrokken.”

Het project Forever Green is een onderdeel van de Real Betis foundation en huist alle activiteiten die gelinkt zijn aan duurzaamheid, onderverdeeld in 5 domeinen: Mobility, Climate Change, Nature, Sustainable Club & Recycling.. Of het nu gaat over het vergroenen van de matchdagmobiliteit, of het recycleren van stadionzitjes in nieuwe shirts, bij Real Betis staan ze voor alles open. “Ons motto is try, fail, learn, try again. Alle initiatieven die ook maar het kleinste verschil maken, proberen we uit”. Vanwaar de fondsen komen om deze initiatieven te bekostigen, vraagt men zich soms luidop af? En daar zit hem nu net de grote verdienste van Forever Green:

“Door de veelheid aan initiatieven en onze communicatiefocus errond, kwamen we in het vizier van bedrijven die wilden bijdragen aan de verduurzaming van de spaanse maatchappij”. Dikwijls willen bedrijven geen sponsoring doen bij de ene club, uit schrik dat hun product of dienst negatief zou gepercipieerd worden bij fan van de andere clubs. “Maar dat werd door Forever Green anders: bedrijven konden specifiek intekenen voor een partnership met Forever Green, waardoor ze niet niet langer een voetbalclub maar wel een maatschappelijk intiatief sponsorden. Heel veel bedrijven gingen de voorbije 4 jaar reeds overstag vanuit deze invalshoek”.

Een knap staaltje commercialisering.

Matthijs Smit, Co-founder, FC88

“Elk jaar wordt er 110 miljoen euro aan retailwaarde teamwear vernietigd, en wij vonden een manier om deze een tweede leven te schenken”

Een blauwe maandag in het najaar van 2018 was het, toen Nicole Bekkers & Matthijs Smit in de krochten van het KNVB-gebouw te Zeist de extra-sportieve gevolgen ontdekten van de niet-kwalificatie van Oranje voor het WK in Rusland: een gigantische hoop onverkochte shirts. “Deadstock” is de correcte professionele term, en het is in veel sportorganisaties dikwijls een molensteen rond de nek van de merchandisingdienst.

Maar daar besloten Nicole & Matthijs, beiden goed voor een slordige 10 jaar ervaring in de sportwereld, samen iets aan te doen: met FC88 werd in 2020 hun geesteskind geboren. Het concept was simpel: oude, ongebruikte teamwear gebruiken en omtoveren in fashionable merchandising items: Rugzakken, laptoptassen, vissershoedjes en sinds kort zelfs voetballen. Hun innovatieve “upcycling”-aanpak maakte op korte tijd furore en 4 jaar later is de halve europese voetbaltop reeds de revue gepasseerd. “We werken ondertussen niet alleen voor de clubs & federaties, maar ook rechtstreeks voor de merken. Vroeger trokken deze hun neus op voor overstock en noemden het een probleem van de clubs, maar de meeste merken gaan hier de laatste jaren veel bewuster mee om. Een groot voordeel is dat elk product reeds zijn verhaal heeft nog voor het geupcycled wordt: marketinggewijs is dit superdankbaar om mee te werken.”

Hoe het in z’n werk gaat: oude teamwear producten worden opgehaald bij de club en naar het dichtstbijzijnde atelier vervoerd (een korte supply chain draagt namelijk bij tot de duurzaamheid van het productieproces), waar deze met de hand worden verwerkt in nieuwe merchandising producten. Na analyse van de stock, maakt FC88 een voorstel op voor de club hoe de items het efficiëntst kunnen worden herwerkt. “In het begin konden we enkel bepaalde shirtmaten herwerken, maar door te investeren in ons productieproces en ook bij te leren, kunnen we ondertussen zelfs broekjes of sokken verwerken tot leuke items”. Daarna gaan de ateliers aan de slag, en leveren de clubs een volledige “upcycled collection” af.

Dankzij het recente partnership met Topfanz, zijn de diensten van FC88 ook beschikbaar voor Belgische voetbalclubs. Wie plaats wil maken in de kelders van de Fanshop, weet dus bij wie ze moeten aankloppen.

Raphaële Moeremans, Head of Sustainability, Union SG

“Merchandising heeft een significant aandeel in de carbon footprint van een voetbalclub”

De allereerste fulltime duurzaamheidsverantwoordelijke van de Belgische sportwereld. Die eer viel Raphaele Moeremans van Union SG te beurt bij haar aanstelling als Head of Sustainability in 2021. 3 jaar en heel wat gastvoordrachten later kwam ze de strategie die ze had ontwikkeld voor Union uit de doeken doen voor de aanwezigen. “Toen ik bij Union aankwam waren er heel wat ad hoc initiatieven in de verschillende departementen, die ongecoördineerd van elkaar werden uitgeprobeerd. Nu we enkele seizoenen verder zijn hebben we deze initiatieven gebundeld, gecoördineerd en in een strategische visie gegoten die zich op 4 domeinen focust: Environmental Impact, Community relationships, Partnerships & Sportsmanship. Voor elk van deze domeinen hebben we KPI’s bepaald vanuit een overkoepelende maatstaf: onze ecologische voetafdruk”.

En wat blijkt nu? Merchandising en de activiteiten errond speelt binnen deze voetafdruk een prominente rol. Maar liefst de helft van de ecologische voetafdruk van RUSG bestaat uit uitstoot gecreeërd door “purchased goods”, waarvan de producten voor de fan-en webshop 35% uitmaken. Daarbovenop komt nog eens de logistiek om deze items in het stadion te krijgen, goed voor 25% van alle logistieke uitstoot van de club.

“Gelukkig kunnen we door kleine ingrepen reeds een groot verschil maken. Zo hebben we in samenspraak met Topfanz bijvoorbeeld beslist om maximum 30 producten tegelijk aan te bieden in onze verkooppunten, om zo de impact van het productieproces binnen de perken te hoduen. Ook komen onze items allemaal samen aan in het topfanz-warehouse, van waaruit Topfanz zelf de verschillende producten bundelt en naar ons doorzendt voor de Fanshop. Zo sparen we heel wat transport uit.”

> Ook benieuwd hoe Topfanz je merchandising-beleid duurzamer kan maken? Contacteer ons 

Ook benieuwd hoe Topfanz je merchandising-beleid duurzamer kan maken?

Deel dit bericht