Wat doet een merchandiser als het voetbal stilligt?

23/03/2020

Sinds half maart staat de knop op pauze. De maatschappij – en dus ook het voetbal – ligt stil. En niemand durft pronostikeren wanneer de bal terug rolt. Je hoeft geen Nobelprijswinnaar te zijn om de impact op de verkoop van voetbalmerchandising te voorspellen. Geen wedstrijd en geen bezoekers in de fysieke fanshop, da’s het ideale recept voor een fikse daling van de cijfers. En toch kan je als merchandiser in deze periode het heft in handen nemen. Want er liggen twee belangrijke taken op de plank: de webshop doen draaien en de seizoenstart voorbereiden.

Op korte termijn: leid fans naar je webshop met een creatieve commerciële actie

Jouw webshop blijft uiteraard open. Meer zelfs, mensen begeven zich in deze periode gretig op internet en kopen merkelijk meer online. Met een creatieve en/of commerciële actie kan je dus een gevoelige snaar bij jouw fans raken. Wij maakten een (virtueel) rondje langs de Europese velden, om jou te inspireren met de leukste acties.

Engeland

Arsenal zet in op Mother’s Day: de Gunners zwaaien met kortingen tot 50% op ‘vrouwelijke’ producten

Aston Villa toverde de term ‘March Madness’ uit haar hoge hoed: de Engelse middenmoter – thuisbasis van heel wat voetbalbelgen – biedt tot 60% korting op het wedstrijdshirt van dit seizoen.

-De meeste andere Premier League-clubs volgen het voorbeeld van de Villans (weliswaar met een eerder bescheiden korting op shirts) of houden hun prijzen gewoon aan.

Spanje

De meeste clubs benadrukken dat de werking van de webshop normaal verloopt. Maar bij FC Barcelona zien we iets opmerkelijk. Wie naar de Barça-webshop surft, wordt stante pede omgeleid naar een pagina van kledingsponsor Nike. Hier ligt enkel teamwear en een beperkt gamma fanartikelen in de digitale vitrine. Allicht verlopen de verzendingen minder vlot dan de doordeweekse een-tweetjes op het middenveld van de blaugrana… en nam Nike het roer over.

Frankrijk

-Het trotse PSG pakt uit met een frisse ‘spring sale’. In één adem lanceren de Parijzenaars hun nieuwe collectie.

-Eeuwige rivaal Olympique Lyon is één van de ‘favorieten van het huis’ bij Topfanz. Hun kwalitatief aanbod en stijlvolle webshop zijn een streling voor het oog. Ook dit keer speelt l’O.L. slim in op de situatie, door artikelen voor thuis aan te bieden. Dankzij de dekbedovertrekken, pantoffels, wasmanden, wandklokken en keukenartikelen in de webshop komen de Lyon-fans fluitend de lockdown door.

Duitsland

Duitsers zijn van nature wat minder frivool. Borussia Dortmund – één van de Europese grootmachten op vlak van voetbalmerchandising – trakteert voor een specifieke reeks artikelen wel op gratis verzending.

België

Ook in België rusten clubs niet op hun lauweren:

KV Mechelen troeft BVB af, met een gratis verzending van het hele assortiment.

KRC Genk gaat nog een stap verder: de Limburgers geven extra korting op de Champions League-collectie en de teamwear.

Standard biedt 20% korting op een groot deel van het gamma, KV Oostende zelfs op het volledige gamma.

Club Brugge lanceerde zopas een nieuwe webshop. De Bruggelingen bedachten daarom een 2 + 1 actie. Bovendien spelen ze in op de noden van de gezinnen in lockdown. Met speelgoed, blokkendozen, kinderballen, … kunnen Clubfans hun kroost entertainen.

Op middellange termijn: bereid de seizoenstart voor

De tweede uitdaging voor merchandisers in deze periode? De seizoenstart voorbereiden.

Een geluk bij een ongeluk: de coronacrisis valt in een periode waarin de verkoop van merchandising sowieso door een dal gaat. Een uitzondering (bekerfinalist, landskampioen, …) buiten beschouwing gelaten.

De seizoenstart is – samen met eindejaar – wél een piekperiode. Meer dan ooit is het zaak de aftrap van het nieuwe seizoen doordacht voor te bereiden. De huidige crisis reduceert de productiecapaciteit in het Verre Oosten. Bovendien zijn vertragingen in transport quasi onvermijdelijk. Wil je zeker zijn dat je nieuwe producten tijdig in de fanshop liggen? Teken dan een heldere planning uit en bestel tijdig je producten.

Werk je een nieuw merchandisingaanbod uit voor volgend seizoen?

Fanconsultants Gilles en Jo inspireren je graag

Deel dit bericht