“Vroeger was het afwegen… een nieuw product of het maandsalaris van een topschutter?”

15/04/2020

FC Volendam staat voor traditie, een uitstekende jeugdwerking en technisch piekfijn voetbal. Het draagt de weinig benijdenswaardige eretitel van dé pendelclub van Nederland (het degradeerde en promoveerde het vaakst). En met trainer Wim Jonk staat er een heus icoon aan het roer. Maar hoe gaat de ambitieuze subtopper in de ‘Keuken Kampioen Divisie’ om met het logistieke aspect van merchandising? Wij schotelden Martijn Molleman (Manager Commercie) vier prangende vragen voor. Een boeiend verhaal over de logistieke hinderpalen van een fanshop in het voetbal.

Wat is het populairste merchandisingartikel onder Volendam-supporters?

Martijn Molleman: “Naast de ‘klassiekers’ (shirts, sjaals en mutsen) springen er drie producten in het oog. Jongeren oefenen graag hun overstapjes met een bal in de clubkleuren. Onze mini-shirtjes sieren de spiegel in heel wat auto’s. En onze vaantjes vallen – naar goede Nederlandse traditie – in de smaak.”

“Clubs wisselen naar goede gewoonte wedstrijdvaantjes uit in de voorbereiding, bij vriendschappelijke wedstrijden met Eredivisieclubs of bij bekerwedstrijden. Toen PSV enkele jaren geleden op bezoek was voor een bekerwedstrijd, stond aanvoerder Luuk De Jong in de spelerstunnel te trappelen met zijn rood-witte exemplaar in de hand. Toen besefte onze aanvoerder pas dat hij met lege handen stond… Daarop spurtte één van onze medewerksters naar de fanshop, om er in allerijl een Volendam-vaantje mee te graaien. Zij duwde het net in de handen van onze aanvoerder toen beide teams het veld opliepen (lacht).” 

Een fanshop blijft cruciaal in het voetbal, da’s bij deze nog eens bewezen (lacht). Maar op welke hinderpalen botst een club als Volendam op vlak van merchandising?

Martijn Molleman: “Eigenlijk zijn dat er twee. Enerzijds eisen leveranciers vaak dat je minstens 1.000 stuks afneemt voordat ze in productie gaan. Dat betekent in één klap een zware investering. En bovendien duurt het jaren eer je die stock uitverkoopt, en dus rendement ziet. FC Volendam is natuurlijk niet te vergelijken met Ajax, Feyenoord of PSV. De achterban van die Grote Drie is zo groot dat elk artikel als zoete broodjes over de toonbank gaat in de fanshop. De fanbase van FC Volendam is wat bescheidener. Daarom was het voor ons altijd wikken en wegen, vooraleer we besloten een nieuw product aan te kopen. De directie steekt haar budget liever in het maandsalaris van een vlotscorende spits dan in de aankoop van 1.000 Volendam-mokken.”

“Anderzijds verliep de logistieke afhandeling van onze webshop heel complex. Onze vorige leverancier stuurde een bestelling voor de webshop naar de klant wanneer het product in kwestie op stock was. Maar vaak was dat niet het geval, en mailden ze het order door naar onze fysieke fanshop. Die is open van woensdag tot zondag: dus als je zondag mailde – en je product was niet op stock – behandelden we je bestelling pas drie dagen later. Een eeuwigheid in termen van ecommerce. Bovendien vergde de verzending een extra handeling van de fanshopmedewerkers.”

Een tijd geleden gooiden jullie het roer op vlak van merchandising dan ook om?

Martijn Molleman: “Inderdaad. Sinds we in zee gingen met Topfanz, zijn de twee belangrijkste hinderpalen van de baan. Omdat Topfanz het stockrisico op zich neemt, zijn we minder geremd om nieuwe producten te lanceren. In overleg met Gilles vervolledigden we het assortiment in onze fanshop. Voetbal staat nooit stil. Er zijn dan ook drie belangrijke nieuwigheden. De babyartikelen (rompertjes, slabbetjes, …). Een ‘autosjaal’ met een typische Volendam-tekst. En een casual kledinglijn. Met die lijn hopen we een nieuwe doelgroep aan te boren. Omdat we aan het IJsselmeer liggen, is Volendam een trekpleister voor toeristen. Er flaneren horden Japanners en Chinezen over de dijk. Door in de souvenirwinkels op die dijk stijlvolle clubkleding aan te bieden, hopen we toeristen te prikkelen.”

“Ook de logistieke afhandeling verloopt nu veel vlotter. Topfanz stelt nieuwe producten voor, werkt een design uit en beheert de voorraad. Bestel je een artikel in de webshop? Dan verzenden zij het rechtstreeks vanuit hun magazijn. De verkoop in de fysieke fanshop houden we uiteraard zelf in handen.”

Een webshop en een fanshop, beiden zijn belangrijk in het voetbal. Hoe is de verhouding tussen online en offline bij jullie?

Martijn Molleman: “Op dit moment verkopen we nog 80% van onze merchandising in de fanshop. Als je het voetbal in Volendam analyseert, is dat niet helemaal verwonderlijk: quasi alle fans zijn rasechte Volendammers. En toch is onze fysieke shop voor verbetering vatbaar. Een grappige anekdote in dat verband: een tijd geleden was één van onze directeurs zo overtuigd dat de kleur blauw mensen overtuigt om te kopen, dat hij besloot onze fanshop in dat pigment te verven. Een combinatie die wat vreemd aandoet… als je weet dat onze clubkleur oranje is. Binnenkort gaat de indeling van onze winkel op de schop. Mogelijk komt daar een likje oranje verf aan te pas (lacht).”

“Online hebben we nog meer progressiemarge. De drempel is om te kopen lager en een webshop is 24/24 open. Ik geloof dat de verhouding tussen online en offline verkoop binnen afzienbare tijd fifty-fifty is. Marketing via social media geeft een enorme boost aan de webshop. Denk aan kanalen als Facebook, Twitter en vooral Instagram. Als je op Instagram meer dan 5.000 volgers telt, kan je een shopknop koppelen aan elke post. Dat werkt waanzinnig goed.”

Webshop of fanshop in het voetbal efficiënter organiseren?

De fanconsultants van Topfanz helpen je graag

Deel dit bericht