Online veiling van historische RAFC-bekershirts levert 32.000 euro op

25/09/2020

De Beker van België winnen tijdens corona-tijden: dat doet geen enkele voetbalclub Royal Antwerp FC ooit na. De Antwerpse traditieclub wilde deze historische gebeurtenis dan ook op een bijzondere manier delen met haar trouwste fans. Wat doe je als jouw supporters niet de kans kregen om ‘op den Heizel’ het zweet van hun helden te ruiken? Een online veiling van de originele wedstrijdshirts organiseren natuurlijk.

The Great Old heeft al jaren een hondstrouwe achterban. Sofie Spinnoy schrijft sinds twee jaar mee aan dit verhaal, als merchandisingverantwoordelijke op de Bosuil: “Als je naar de evolutie van de afgelopen seizoenen kijkt, valt op dat de verkoop van merchandising spectaculair gestegen is. Dat is onder andere te danken aan de investering in onze (online) fanshop. Maar het geheim schuilt evengoed in een breed aanbod en goede partners. Net omdat de RAFC-fanbase zo divers is, kiezen we bewust voor een groot assortiment.”

Verkooptoppers wijzen de weg

Door de vraag en de verkoop te monitoren, blijft rood-wit zijn fanshop uitbouwen — zowel naar productkwaliteit als service. Voor Sofie steken er drie specifieke artikelen bovenuit: “De pluche mascotte — het bosuiltje dat ooit bedacht werd door Mevrouw Gheysens (de vrouw van eigenaar Paul Gheysens) — verkoopt heel goed. Net zoals de clubsjaal en … ons fleece dekentje. Het vreemde is: zelfs als het kwik 30 graden aanwijst, gaat dat dekentje hier nog vlot over de toonbank.”

Online veiling voor het goede doel

Naast deze klassieke toppers spelen de Antwerpenaren ook in op events in de loop van het seizoen. Zo creëerde de gewonnen bekerfinale een commerciële doelkans waar Dieumerci Mbokani jaloers op zou zijn: “Onze partner Topfanz kon op een zeer korte tijdspanne een online veilig-module integreren in onze webshop. Die had bij andere clubs al mooie resultaten opgeleverd. Dat bracht ons op het idee om de wedstrijdshirts van onze spelers te veilen. Zo breidden we een origineel vervolg aan de bekerwinst. En tegelijk steunden we onze RAFC-community: de volledige opbrengst ging naar RAFC Streetboys, Royal Antwerp Amputee Football Club en de vrijwilligers van de Antwerp G-Fans.”

1.250 euro voor gelegenheidsdoelman

Sofie en de rest van het Antwerp-team koesterden hoge verwachtingen. En toch overtrof de realiteit die verwachtingen ruimschoots: “We zamelden 32.910 euro in met de online veiling. Dat hadden zelfs doorgewinterde fanconsultants als Jo en Gilles van Topfanz niet verwacht (lacht). De absolute topper was het gesigneerde shirt van doelpuntenmaker Refaelov, dat 6.750 euro in het laatje bracht. Gevolgd door de 4000 euro voor het truitje van sluipschutter Mbokani en 3.805 euro voor cultheld Lamkel Zé. Opvallend was ook de 1.250 euro voor het shirt van Matijaš — de gelegenheidsdoelman die zijn netten 90 minuten lang schoonhield.”

Van online veiling naar personalisatie

De online veiling verliep volledig via de RAFC-webshop. Topfanz installeerde deze module, waarna de Sinjoren er zelf mee aan de slag konden:We houden heel het proces graag zelf in handen. Nieuwe producten aanmaken, beschrijvingen updaten of acties starten: dat gaat heel eenvoudig met de Topfanz-module. Meer dan waarschijnlijk blijft het veilingprincipe een verdere rol spelen in onze merchandisingstrategie. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid om – naast de shirts – ook andere fanartikelen te personaliseren. Denk bijvoorbeeld aan koffiemokken en dekbedovertrekken. Als de prestaties van ons eerste elftal blijven volgen, zal dat onze fanbeleving vleugels geven.”

Vind alle details over de e-commerce-aanpak van Topfanz

Onze fanconsultants helpen je graag

Deel dit bericht

topfanz_logo_beeld.png

Klaar om de fanbeleving in jouw club naar een hoger niveau te tillen?