Elk nadeel heeft zijn voordeel: succesvolle supporterbinding via corona-safety en loyalty
Soms verplicht de actualiteit tot creativiteit: door de coronacrisis is gezondheid plots overal het eerste en soms het enige gespreksonderwerp. Tot half maart was een mondmasker een exotische rariteit. Een half jaar later zijn mondmaskers bij alle ploegen het best verkopende item in hun merchandising. Om maar te zeggen dat safety-pakketten interessante mogelijkheden bieden. Net zoals de creatieve oplossingen om de supporter-loyalty te belonen.
“Op half jaar tijd is mondmasker best verkochte fanartikel ooit”
Supporterstrouw via gezondheid
De voorbije maanden hadden de voetbalarena’s de aanblik van een desolate woestijn. Zonder fans bleef de voetbalbeleving beperkt tot een zeldzame elleboogshake en een galmende trainersstem. Nu de stadionpoorten mondjesmaat terug openzwaaien, waken clubs over de gezondheid van hun supporters.
1. Mondmaskers in clubkleuren
2. KV Mechelen en STVV: safety pack
In het zogenaamde safety pack vind je – naast het mondmasker – een etui om je masker veilig op te bergen, een clean hands-sleutelhanger en een flesje handgel. Kortom, alles wat je als supporter nodig hebt om je ploeg veilig aan te vuren vanop de tribune. Ook deze safety packs verkopen als zoete broodjes:
- KV Mechelen verkocht haar 100 testpakketten van het safety pack op een handvol dagen volledig uit. De vragen blijven binnenstromen.
- STVV-fans kunnen een safety pack kopen aan de ingang van het stadion. Als extraatje pakken de Kanaries uit met een sleutelhanger. Raakt je handgel op? Dan is die apart te verkrijgen. Zo blijft een pack bruikbaar zolang het nodig is.
- Ook bij Anderlecht ligt er een safety pack de supporters op te wachten. De echte lakmoesproef volgt als de supporters effectief op de tribune zitten. Maar de eerste reacties zijn heel positief.
Supporterstrouw: van compensatie tot business-actie
Het supporterslegioen is de drijvende kracht achter elke club. Ze genieten van de topprestaties van hun team. En ze sleuren de ploeg door moeilijke periodes. Maar ook financieel zorgen zij voor de continuïteit. Om de abonnees te belonen en aan boord te houden, pakten verschillende clubs uit met loyalty-acties.
- KRC Genk: financiële compensatie
De laatste wedstrijden van het vorige seizoen werden al gespeeld zonder publiek. Als compensatie – en met een supportersloze eerste seizoenshelft in het vooruitzicht – verlengde KRC Genk meteen alle abonnementen automatisch. Zo komt iedere abonnee alsnog aan het gemiddeld aantal wedstrijden van een ‘normaal’ seizoen. Dat is een mooi gebaar als waardering voor hun supporterstrouw. - Club Brugge: schenking of shirt
Club Brugge toonde zich van z’n creatiefste kant. De landskampioen gaf haar supporters drie keuzes
> Ofwel kregen ze hun geld terug.
> Ofwel schonken ze ‘het entreebedrag per wedstrijd’ als werkingsmiddelen aan de damesploeg, een jeugdploeg, het eerste elftal of een van de sociale projecten waar Club zijn schouders onder zet.
> Ofwel konden ze intekenen op een exclusief shirt, speciaal voor hen ontworpen en gepresenteerd tijdens de volgende kersperiode. Intussen kozen meer dan 6.000 fans voor dat belevingsshirt. - Cercle Brugge, Zulte-Waregem en Beerschot: klassiekers om supporterstrouw te belonen
Sjaals en shirts zijn traditioneel de best verkochte supportersitems. Verschillende clubs zetten deze evergreens in om de supporterstrouw van fans die hun abonnement verlengen, te belonen:
> Bij Cercle Brugge en Zulte-Waregem mogen nieuwe abonnees een clubsjaal om de hals hangen.
> En bij Beerschot kregen nieuwe abonnees het aanbod om het wedstrijdshirt 2020-2021 aan een bijzonder scherpe prijs (35 euro in plaats van 80 euro) aan te schaffen. Intussen staat de teller al op meer dan 3.000 verkochte shirts. Binnenkort kleurt het Kiel dus ongetwijfeld paars. - Vergeet je businesspartners niet
Wie denkt aan ‘fanbeleving’, denkt spontaan aan de die hard supporters. Het zakelijke netwerk van een voetbalclub wordt al eens over het hoofd gezien. Nochtans is dit een waardevolle doelgroep. Wil je de band met je businesspartners handhaven en alsnog visibiliteit bieden? Denk dan ook eens aan een gezamenlijke merchandise-actie.