Onze 10 kleurrijke tips voor een succesvolle Black Friday

30/10/2020

Black Friday kwam overwaaien uit de VS. De afgelopen tijd raakte het fenomeen ook hier bekend. Maar pas vorig jaar sprongen de voetbalclubs echt mee op de kar. En dat bleek meteen een behoorlijk lucratief idee. Want de clubs die het slim aanpakten, draaiden de omzet van een paar weken of zelfs een hele maand … op één dag. Zo registreerde KV Mechelen een ‘day shipment’ die 20 maal hoger lag dan normaal. Daarom inspireren we je graag met tien concrete tips voor een succesvolle Black Friday.

Beleving zorgt voor een succesvolle Black Friday

Black Friday is meer dan zwieren met platte kortingen. Een unieke ervaring creëren, dat is de boodschap. 

Verwerk je clubkleuren in de naam

Voor trouwe supporters zijn de clubkleuren heilig. Wil je de beleving ‘Black Friday’ vergroten? Kom dan op de proppen met alternatieve naam op basis van de clubkleur. Zo zou je bij Standard bijvoorbeeld over een ‘Red(s) Friday’ kunnen spreken. Of bij RSC Anderlecht over een ‘Purple Friday’. Nog iets gedurfder? Wat dacht je van een ‘Buffalo Friday’ voor AA Gent?

Speel met het stamnummer

Net zoals de clubkleuren spreekt ook het stamnummer tot de verbeelding. Bij KV Oostende is dat 31. Daarom overtuigen ze hun supporters tijdens Black Friday met een korting van … 31 procentKV Mechelen pronkt met stamnummer 25. Bij hun duurt Black Friday daarom niet de gewoonlijke 24 uur: ze beginnen al om 11 uur, waardoor de Kakkers 25 uur de tijd hebben om hun slag in de koopjes te slaan.

N.B. Voor de collega’s van R Antwerp FC: deze tip zal in jullie geval minder indruk wekken bij het supporterslegioen 🙂

Verwijs naar het oprichtingsjaar

In 1924 gingen de Kanaries in Sint-Truiden voor het eerst op zoek naar een overwinning. Zo’n oprichtingsjaar kan ook inspireren tot een belevingsvolle actie. Wat als STVV Black Friday bijvoorbeeld om 19.24 uur zou laten beginnen? Of net op dat moment een extra interessant koopje zou lanceren?

Succesvolle Black Friday dankzij de webshop

In onzekere corona-tijden is het vaak onhaalbaar (lees: niet-rendabel) om je fanshop open te houden. Verschuif je aandacht daarom maximaal naar jouw online kanalen.

(Her)lanceer je webshop

Heb je nog geen webshop of stond die voorlopig op een laag pitje? Maak dan werk van een volwaardige webshop. Iedereen is hoe langer hoe meer gewoon aan de virtuele alternatieven. Surf daarom mee op die cybergolf en (her)ontwikkel jouw webshop.

Verzamel klanten via social media

Heel veel fans zitten noodgedwongen thuis en proberen voeling te houden via de social media. Gebruik daarom jouw clubkanalen om die fans de virtuele weg naar je webshop te wijzen. Met een belevingsvolle campagne maak je fans trigger happy voor Black Friday.

Elk uur een exclusieve veiling

Klassiekers voor een succesvolle Black Friday

Het een-tweetje met de centrale middenvelder, de loopactie langs de flank, de spits die de bal onhoudbaar binnen kopt aan de eerste paal: elk team kan terugvallen op basispatronen. Ook op merchandisingvlak zijn er vaste stramienen, die steevast vruchten afwerpen. Deze sterkhouders bewezen hun nut al in het verleden.

Gratis verzending voor een succesvolle Black Friday

Heeft jouw supporter nog een laatste duwtje in de rug nodig? Geef hem dan een assist door de verzending gratis te maken. Je gaat er geen gigantische verrassingen mee teweegbrengen. Want heel veel webshops bieden die service — soms pas vanaf een bepaald bedrag. Maar … het helpt effectief om de deal rond te krijgen.

Extra gadget meegeven

Een actie opzetten met kortingen is altijd aantrekkelijk. Maar er schuilt een gevaar om de hoek: dat fans zo vertrouwd geraken met jouw kortingsmomenten, dat ze bewust de eerstvolgende kortingsronde afwachten. In plaats van te zwaaien met monsteraanbiedingen, is het soms verstandiger om iets extra te geven voor dezelfde prijs. Met een aantrekkelijk en exclusief gadget maak je Black Friday pas echt memorabel.

Unieke voorwerpen aanbieden

Eyecatchers helpen om volk naar jouw (digitale) shop te loodsen. Bied daarom op Black Friday enkele unieke artikelen aan, die uitsluitend op die dag beschikbaar zijn. Zo krijg je extra bezoekers over de vloer. En als je fans er toch zijn, graaien ze allicht ook enkele extra impulsaankopen mee.

Bestaande stock wegwerken

In dit vreemde jaar zit je waarschijnlijk met een grotere voorraad dan normaal opgezadeld. Toen we met z’n allen wedstrijdshirts, sjaals en andere merchandising bestelden, zag het er nog naar uit dat de stadions enkele maanden later zouden vollopen. Nu er (opnieuw) geen publiek toegelaten is, loont het de moeite om na te denken hoe je jouw stock virtueel weg kan werken.

Even pingpongen over een Black Friday-actie?

Boek gerust jouw videocall met fanconsultants Jo en Gilles

Deel dit bericht