Hoe Black Friday jouw merchandisingomzet boost
De laatste vrijdag van november is het… Black Friday. Een relatief nieuw fenomeen dat een paar jaar geleden kwam overwaaien vanuit de VS. Ondertussen geraakt het begrip ook ingeburgerd in de voetbalwereld: verschillende clubs experimenteerden al met Black Friday-acties rond merchandisingproducten. Maar welke factoren bepalen of een dergelijke actie uitgroeit tot een succes (of een slag in het water)? Fanconsultant Jo Appeltans deelt graag zijn ervaring.
Bij voetbalmerchandising draait alles rond fanbeleving. Jo Appeltans (fanconsultant Topfanz): “Gebruik Black Friday om specifieke kortingen aan te bieden via de (online) fanshop. Zo motiveer je extra veel bezoekers om langs te komen. KV Oostende was de eerste club die het Black Friday-voordeel uitspeelde. Ze gaven die bewuste dag tot 31 procent korting op alle merchandisingproducten. Die 31 procent is op zich al heel mooi. Maar ze verwijst tegelijk naar stamnummer 31. Zo heb je een ijzersterke link met het club-DNA.”
’t Is nu of nooit
Een voetbalseizoen duurt een aantal maanden. Daardoor zit er eigenlijk weinig druk achter de aankoop van merchandisingproducten. Want een supporter kan evengoed een week later langskomen.
“Maar dagen zoals Black Friday creëren een sense of urgency”, weet Jo Appeltans (fanconsultant Topfanz). “Zorg voor een originele beleving tijdens een laatavond-opening. Promoot je webshop maximaal door alleen online korting te geven. Geef een extra merchandisingproduct als cadeau bij iedere bestelling. Of… verlaag de aankoopdrempel door een gesigneerd spelerstruitje te verloten onder de klanten die op Black Friday bestellen. Zo’n ideeën leiden tot een meerverkoop van merchandisingproducten.”
Fanbeleving op niet-speeldagen
Clubs boeken tot zeventig procent van hun merchandisingomzet op speeldagen. Dan zit heel het stadion vol met fans die hun club in het hart dragen. Bij goede resultaten stijgt de verkoop van merchandisingproducten bovendien. Maar de kans dat jouw club thuis speelt op Black Friday is natuurlijk verwaarloosbaar.
Jo Appeltans (fanconsultant Topfanz): “Creëer ook op niet-speeldagen bereikbaarheid, bijvoorbeeld door een signeersessie van een speler op touw te zetten in je fanshop. Een speler die op dat moment geblesseerd of geschorst is, mist niets van zijn voorbereiding. Integendeel, op dat moment haalt hij motivatie uit de aanmoedigingen van zijn fans. En als die fans een babbeltje kunnen slaan, volgt er negen van de tien ook een aankoop.”
Pas je merchandisingaanbod aan
En zelfs als een fan geen merchandisingproduct koopt, dan realiseert jouw actie nog een belangrijke meerwaarde. Jo Appeltans (fanconsultant Topfanz): “Omdat de fan nog een keer in jouw winkel of webshop passeerde, is de club weer helemaal top of mind. Op basis van de klikstatistieken van je online winkel weet je bovendien welke merchandisingproducten de meeste aandacht krijgen. Die informatie is van goudwaarde om je aanbod precies af te stemmen op de concrete vraag. Zorg dat de fan alle dingen vindt die zijn clubhart sneller doen slaan. Want voetbalmerchandising draait volledig op impulsaankopen. En daarvoor heb je natuurlijk een emotionele ‘match’ nodig.”