Retro-merchandising scoort bij Brusselse traditieclub

25/11/2019

Philippe Bormans is CEO van Royale Union Saint-Gilloise. Hij heeft er ondermeer de verantwoordelijkheid om de extra-sportieve cel verder te ontwikkelen. Al snel merkte hij op dat de supporters bijzonder trots zijn op hun club. Geen wonder, met zo’n rijke historie (nvdr. wist je dat Union maar liefst 11x landskampioen werd?) en de fanbeleving in een schilderachtig stadion als het ‘Dudenpark’. Die trots tonen de supporters graag, dus hechten ze veel belang aan merchandisingproducten. We gingen op de koffie bij Philippe en zijn team.

Welke producten slaan aan bij de Union-fans?

Benoit: “Onze absolute topper is de supporterssjaal met blauw-gele stroken. Zelfs met nieuwe sjaals in het gamma blijft deze klassieke sjaal het populairst bij onze fans. Andere producten die we op de markt hebben gebracht en die goed verkopen, zijn hoofddeksels: vissershoedjes en ‘caps’ maken menig supportersoutfit compleet. Ook de retro kledingcollectie – met vintage truien, t-shirts,… – ging als zoete broodjes over de toonbank in onze fanshop.”

E-commerce wint aan belang, ook in het voetbal. Hoe is jullie (online) fanshop logistiek georganiseerd?

Jean-Marc: “Simpel voetbal – rechttoe rechtaan – leidt vaak tot de beste resultaten. Die voetbalwet trekken we door in onze e-commerce. We kozen daarom voor eenvoud en efficiëntie. En mijn antwoord op jouw vraag is ook eenvoudig en efficiënt: we hebben geen enkele reden tot klagen.”

Hoe promoten jullie de merchandisingproducten van Union?

Fabio: “We zetten voornamelijk in op online communicatie. Via social media communiceren we op een snelle en leuke manier rechtstreeks met onze supporters. Om onze merchandisingproducten te promoten maken we gebruik van een digitale nieuwsbrief. En natuurlijk kunnen onze fans terecht op de Union-website.”

Hoe verloopt de samenwerking met Topfanz? Hoe dragen de fanconsultants bij aan de merchandising van de club?

Phillippe Bormans: “Wij zijn tevreden over onze merchandisingpartner Topfanz. Ze bieden wekelijkse ondersteuning en zijn altijd heel bereikbaar. Door vooraf samen marketingacties uit te dokteren verhogen we onze inkomsten als voetbalclub.”

“Wij streven naar kwaliteitsvolle merchandising voor onze club. De fanconsultants van Topfanz hechten hier evenveel belang aan en aarzelen niet om andere leveranciers te zoeken om aan onze verwachtingen te voldoen. We kunnen op hen vertrouwen. Daarom zijn ze een belangrijke partner voor ons.”

Waar vind je inspiratie op het gebied van merchandising?

Phillipe Bormans: “Voor bepaalde artikelen vertrouwen we blindelings op de ervaring en marktkennis van Topfanz in het Belgische voetbal. Daarnaast durven we ook buiten de landsgrenzen kijken. We leven met een open blik en hebben aandacht voor wat er rond de andere Europese velden gebeurt.”

“Toch blijven vooral onze eigen supporters centraal staan. We luisteren altijd naar wat zij willen. We willen hen niet vervormen tot iets wat ze niet zijn of waar ze niet achter staan, maar willen net hun identiteit versterken. Daarom zijn al onze producten zodanig ontworpen dat onze fans zich ermee kunnen identificeren.”

Welk merchandisingmoment zal je voor altijd bijblijven?

Phillippe Bormans: “Voor het 100-jarig bestaan van het Joseph Marien-stadion hadden we een actie bedacht. We wilden een herdenkingsproduct voor dit evenement ontwikkelen. Veel tijd om het product te ontwikkelen was er niet. Samen met onze merchandisingpartner Topfanz slaagden we er echter toch in om 

een retrosjaal uit te brengen in iets meer dan een week tijd. Een huzarenstukje.”

Wat is het verschil in merchandisingstrategie tussen 1A en 1B?

Phillippe Bormans: “Voor ons is er geen verschil! We zijn ons ervan bewust dat we een zeker niveau moeten halen op vlak van marketing. Ons doel is om te presteren als een team in 1A.

Tot slot, wat zijn je toekomstige ambities op het gebied van merchandising?

Phillippe Bormans: “Hoe langer ik deel uitmaak van de Union-familie, hoe meer ik voel dat de club groeit. We hopen in korte tijd de top van het Belgische voetbal te bereiken. Op het veld uiteraard. Maar ook op vlak van voetbalmerchandising (lacht).”

Ook op zoek naar inspirerende buitenlandse voorbeelden van merchandising, net zoals Philippe?

Sluit dan aan bij de groep ‘sportmerchandisers’ op Facebook

Deel dit bericht