Kim Algoet (RSC Anderlecht) dompelt jongste supporters onder in paars-wit bad

“Na hun 12de veranderen kinderen niet meer van clubkleur”

06/04/2022

Op de voetbalmicrobe staat geen leeftijd. Integendeel: jouw favoriete ploeg kiezen, gebeurt meestal heel vroeg. Vaak krijgt een jonge fan clubliefde met de paplepel mee. Maar toch is dat geen garantie voor een levenslang engagement. Want jeugdige voetbalfans durven al eens deserteren naar een andere ploeg. “Om dat te voorkomen, bieden we onze fans via ‘Mauve Ket’ iets dat ze ergens anders niet kunnen vinden”, vertelt Kim Algoet, Marketing Manager bij RSC Anderlecht. Zet je schrap voor een inkijk in het doordachte jeugdprogramma van RSC Anderlecht …

Waarom wil je jonge fans via Mauve Ket aan de club binden?

Kim Algoet: “Vanaf je derde kan je al aansluiten bij Mauve Ket. En dat blijf je dan tot je twaalf jaar bent. De meeste jonge voetbalfans krijgen de voetbalmicrobe van thuis mee. Hun ouders, broers of zussen sturen hen in een bepaalde richting. Maar na een paar jaar beginnen ze zelf kleur te bekennen. Net dan kiezen ze definitief de club van hun hart. Na hun twaalfde is het haast onmogelijk om jongeren nog van kleur te doen veranderen. Daarom dompelen we hen op die jonge leeftijd onder in een paars-wit bad.”

Hoe verloopt het programma in de praktijk?

Kim Algoet: “Om een Mauve Ketje te worden, kopen ouders een welkomstpakket. Hierin zitten leuke merchandising items, samen met een registratiecode. Met deze code kunnen ouders hun kind als Mauve Ketje registreren in onze database. Via deze contactgegevens hebben we de mogelijkheid om digitaal te communiceren en te connecteren met onze jongste fans (en hun ouders). Intussen creëerden we zelfs een baby-database, waarin ouders hun pasgeboren kindje registreren. Als baby’s drie jaar worden, contacteren we de ouders om hun kindje een ‘transfer’ te laten maken naar Mauve Ket.”

Hoe arbeidsintensief is het onderhoud van die database?

Kim Algoet: “Voor mijn komst verliep het onderhoud van de database vooral manueel. Dat maakte alles log en traag. Toegegeven, daardoor kreeg Mauve Ket een tijdlang niet de aandacht die het verdiende. Desondanks zwol het aantal Mauve Ketjes in onze databank aan tot 1.800. Met ondersteuning van Topfanz lanceerden we in januari een gedigitaliseerde flow. Dit nieuwe systeem optimaliseert de interne opvolging door een rechtstreekse link te leggen met de webshop. Dat maakt manuele opvolging overbodig. Omdat alles minder arbeidsintensief is, komt er tijd vrij voor de inhoudelijke uitwerking van onze fanbeleving.”

Waar haalt RSC Anderlecht als traditieclub de mosterd voor innovatie?

Kim Algoet: “Onze Ketjes zijn ons klankbord. Door aandachtig naar hun verhaal te luisteren, ontdekken we wat hen gelukkig maakt. En dat is een graadmeter om te weten waarop we moeten inzetten. Daarnaast kijken we ook al eens over het muurtje, om te leren hoe andere clubs het aanpakken. Zo hebben we onze stadiontour aangepast naar het voorbeeld van de ‘Ajax Droomdag’. Die totaalbeleving begint op de spelersbus op weg naar het stadion. Eens aangekomen mogen de kinderen zich in de kleedkamers van de spelers omkleden. Net zoals hun voetbalidolen geven ze een interview voor de officiële backdrop. Daarna kunnen ze spurtjes trekken op het terrein zelf. En de dag eindigt met de ondertekening van een gepersonaliseerd RSCA-contract. Zo voelen ze zich echt profvoetballer voor een dag.”

Wat maakt ‘Mauve Ket’ van RSC Anderlecht nu zo uniek?

Kim Algoet: “Een kidsclub op zich is niet uniek. Maar wij geven wel een unieke invulling aan Mauve Ket door fan-ervaringen te bieden die je elders niet vindt. En dat geeft voldoening. Want de jonge fans die naar een match van RSC Anderlecht komen kijken, zijn verliefd op onze club. Hun hartjes kleuren paars en wit. Via onze Mauve Ket kunnen we dat vuur nog harder doen branden. Hoe? Door hun idolen dichter bij te brengen en voor een totaalbeleving te zorgen. Dat je onze jongste fans zo ziet stralen, geeft de drive om te blijven gaan.”

Deel dit bericht