Union is nu al duurzaamheidskampioen Blauw-gele fans met een groen hart

04/01/2023

De Union-fans hebben een zwak voor klassiek voetbal. En daar horen uiteraard de traditionele artikelen bij. Maar de volksclub richt haar blik ook stevig op de toekomst. Daarbij is duurzaamheid het codewoord. Zo wil blauw-geel over een aantal jaar in het meest duurzame stadion van Europa spelen. En die milieuvriendelijke visie trekken de Brusselaars ook door op vlak van merchandising. Van scherp voorraadbeheer tot een doordachte productkeuze: Benoît Carion (Ticketing, Fanshop and football games organisation) vertelt graag hoe hij deze opvallende visie waarmaakt. 

Union schrijft de afgelopen jaren nieuwe hoofdstukken in haar roemrijke verhaal. Net die lange geschiedenis maakt Union uniek, volgens Benoît Carion: “Onze supporters vinden elkaar in hun terughoudendheid ten opzichte van het modern voetbal. En dat weerspiegelt zich in hun aankoopgedrag. De absolute topper in ons aanbod is de klassieke blauw-gele blokkensjaal. Maar ook de petjes, vishoedjes en truitjes hebben een opmerkelijke aantrekkingskracht op fans van alle leeftijden.”

 

Vernieuwende traditie, met de spirit van Brussel

Nostalgie boven in Brussel dus. Maar dat betekent uiteraard niet dat Union blind is voor vernieuwing. “In overleg met Topfanz volgen we op welke nieuwe of moderne(re) artikelen het aanbod kunnen verrijken“, vertelt Benoît. “Het resultaat is vaak een kruising tussen heden en verleden. Zo gaan we vaak origineel aan de slag met en bestaand concept. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek wielerpetje, dat we van een originele opdruk voorzagen. Daarvoor lieten we ons inspireren door de vaststelling dat veel van onze fans met de fiets naar het stadion komen. Als je met een fanartikel inspeelt op de gewoontes van je fans, bouw je aan een persoonlijke relatie.”

Over een persoonlijke relatie gesproken … Brussel is de hoofdstad van de ‘zwans’. Die plezante ondertoon is de leidraad voor Benoît en zijn team als het gaat over de fanbeleving: “Onze supporters komen naar het stadion voor de camaraderie. Daar houden we bewust rekening mee. Toen we kampioen speelden in tweede klasse bijvoorbeeld, maakten we een grappig T-shirt samen met een lokale artiest — zelf een Union-supporter. Maar we verankeren de Brusselse spirit ook op andere manieren. De stereotiepe Union-fan is een ‘Brusseleer‘. Daarom lieten we diezelfde kunstenaar ook een nieuw logo met ‘De BXL la fierté …‘ op ontwerpen. Dat prijkt intussen op vlaggen, T-shirts en stickers.”

 

Voorraad beperken: de eerste stap naar duurzame merchandising

Nostalgie en Brusselse emotie spelen dus een belangrijke rol. Daarnaast neemt Union echter ook haar maatschappelijke rol op, door consequent duurzaam te denken. De inspiratiebron? Het Britse Forest Green Rovers, officieus de meest duurzame voetbalclub ter wereld: “Het verschil met onze Britse collega’s is wel dat wij bewustmaken, zonder mensen te betuttelen. Zo is er in het Dudenpark vegetarische voeding verkrijgbaar, maar kan je ook nog altijd een stukje vlees verorberen. Daarnaast voorzien we op matchdagen een fietsparking aan het stadion. Kozen we voor groenere elektriciteit in en rond het stadion. En werken we aan een partnerschap om de supporters gratis bus- en tramritten aan te bieden. Bovendien vragen we onze sponsors om te verduidelijken hoe zij naar duurzaamheid streven. Onze kostuumleverancier bijvoorbeeld, toonde aan dat hij alles in Brussel zelf produceert. Ten slotte zijn herbruikbare beker volledig ingeburgerd in het stadion. Daarmee zijn we uniek binnen het Belgische voetbal.”

Union maakt dus niet alleen op het veld furore, maar evengoed ernaast. Milieubewust denken impliceert ook duurzame merchandising. De ambitie van Union op dat vlak is duidelijk. De club wil snel vooruitgang boeken, zoals het dat de voorbije jaren ook al deed binnen de groene rechthoek: “Onze eerste beslissing was om het aantal verschillende artikelen te beperken tot 30. Want hoe kleiner de variatie aan producten is, hoe kleiner de kans dat je met een voorraad onverkochte items opgezadeld zit. En die voorraad weggooien is niet goed voor het milieu, noch voor je portemonnee. Daarnaast hebben we overwogen om producten uitsluitend in voorverkoop aan te bieden, om overschotten te vermijden. Maar door de lagere oplages stijgt de prijs.”

Lokaal kopen = duurzame merchandising

Het beperken van de voorraad is de eerste groene stap van Union. Daarnaast overlegt de traditieclub met haar truitjespartner over shirts in gerecycleerde materialen. En met Topfanz speuren de Brusselaars naar shirts in organische stoffen. “Tegelijk hebben we aan Topfanz gevraagd om Europese leveranciers te zoeken”, gaat Benoît Carion verder. “Maar door het wereldwijde tekort aan grondstoffen, is dat een moeilijke zoektocht. Los daarvan zijn duurzame producten uit Europa sowieso duurder dan de minder duurzame uit China of India. En soms bots je ook op een monopolie: 95 procent van de voetballen komen bijvoorbeeld uit India. Maar dat strookt niet met de duurzaamheidsgedachte. Daarom zoeken we naar een alternatieve bal, zonder dat de prijs oploopt 50 à 60 euro.”

Naast de groene overwegingen speelt dus ook het financiële aspect een rol voor de gemiddelde supporter. En in ‘duurzaam’ zit het woord ‘duur’ … Maar toch is duurzame merchandising niet per se synoniem voor prijzige fanartikelen. “Union is een familie-club“, merkt Benoît Carion op. “Dus zou het te gek zijn om met peperdure ‘duurzame merchandising’ aan te komen draven. Vandaar de zoektocht naar een compromis tussen ‘duurzaam’ en ‘betaalbaar’.”

 

Naar het duurzaamste stadion van Europa

Union zet duidelijke stappen in de goede richting. En toch reikt de horizon nog veel verder: “De sfeer in ons 100 jaar oude stadion is onnavolgbaar. Dat is te danken aan de nostalgische infrastructuur en de ligging: in het midden van een uitgestrekt stadspark, met zicht op de bomen. Het bestuur broedt op plannen voor een nieuw stadion. Dat wordt het meest duurzame van Europa. Daarin willen we de Union-spirit behouden met bijvoorbeeld een staantribune. Op die manier combineren we een visionaire ambitie met de warme Brusselse ‘joie de vivre’.”

“Duurzame merchandising heeft zijn plaats in aanbod van de toekomst”

Als kapitein van Topfanz houdt Jo Appeltans de evolutie richting duurzame fanartikelen nauwgezet in het oog. En voegt hij met zijn collega-fanconsultants de daad bij het woord: “Sinds kort mogen we ons de officiële verdeler van de eco-vriendelijke premium kleding van Stanley & Stella noemen. Da’s niet zo evident, omdat dit duurzame textielmerk heel kritisch is op eventuele dealerships. Daarnaast is Topfanz ook een logistieke partner voor voetbalclubs. Om onze ecologische voetafdruk te beperken, onderzoeken we volop de mogelijkheden om een biologisch afbreekbare shippingverpakking te gebruiken.”

Neem contact op om samen een duurzaam assortiment uit te bouwen

Deel dit bericht